четвъртък, 6 август 2009 г.

Цветотерапията

Цветотерапията
Приемана от едни и отхвърляна от други, тя все пак отчасти се гради върху доказани от науката факти.

Лечебното въздействие на цвета, ако се приеме твърдението на някои, че той има такова, се свързва с влиянието на менящи се вълни с определена дължина върху човешкото тяло и центрове на психиката. Безспорен обаче е фактът, че механизмът на много болести е обусловен от нарушаването на баланса в организма. В това число може да се постави и цветовата хармония или липсата на такава - смесването на цветове, недостига на определен цвят, психичното равновесие.
Привържениците на цветотерапията смятат, че ако се възстанови “липсващия” на организма цвят или той бъде изчистен от странични смеси, може да се възстанови и равновесието в организма.
Днес психолозите са почти единодушни, че използвайки различните цветове може да бъде стимулиран или иницииран определен маниер на поведение на човека. Специалистите в областта на рекламата например знаят, че промяната на цвета на външната обвивка на продукта може да окаже съвсем ново въздействие върху купувача. Установено е, че определени цветове в нашето непосредствено обкръжение могат да помогнат при изпълняването на дадени задачи. Например физически упражнения е добре да се извършват в обкръжение от топли цветове - червено и оранжево, а спокойните цветове - синьото и зеленото - са идеални за периодите на умствена работа. Интересен факт например е, че когато са се появили светофарите, хората много трудно са се спирали при червена светлина, защото на ниво психика този цвят означава “върви”, а зеленото - “спри”.
Психиатрите са установили връзка между чертите от характера на човека и неговият любим цвят. Човекът, предпочитащ червения цвят е екстровертен, той е доста чувствителен и може не само да се влюбва безумно, но и да бъде деспотичен и психически неуравновесен.

Жълтият цвят се предпочита от интелектуалците, а също от общителните и вежливи хора. Синият цвят символизира вярност към дълга и се предпочита от хората, които предпочитат самотата. Светлосиният цвят се предпочита от романтиците. Сивият е признак на солидност, преданост и мълчаливост. Обичащите зеления цвят са хармонични личности, притежаващи силна воля и способни да контролират всякаква ситуация. Черният цвят е предпочитан от състоятелните и горди хора, а белият - от неконфликтните. Розовият цвят обикновено се харесва на жените и се асоциира със спокойствието.

Характерът на човека може да се определи не само по неговото поведение, но и по любимите цветове, смятат психолозите.
Цветотерапията (или хромотерапията), т.е. въздействието чрез цвятове с цел възстановяване на дейността на организма, днес става все по-популярна и се прилага за профилактика и лечение на стресови състояния, главоболие, нарушения в съня, синдрома на хронична умора, неврози, заболявания на дихателните органи, опорно-двигателния апарат, стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдови и очни заболявания, дисфункция на щитовидната жлеза, болки в ставите.
Цветотерапията се използва и в козметиката. Твърди се, че цветът оказва благоприятно въздействие върху състоянието и външния вид на кожата, притежава прекрасни очистващи и имуностимулиращи свойства, като подобрява общото състояние на човека и неговия външен вид.

Цветотерапията се базира на индивидуалните свойства на всеки цвят:

Червеният влияе най-активно върху човека, пробужда неговата физическа сила, енергия, жизнелюбие. Това е цветът на страстта и волята. Той се използва за бързо активизиране на дейността. Неговото продължително въздействие обаче води до преумора и намаляване на работоспособността. Всички нюанси на ярко червеното се препоръчват при анемия, менструални болки, ниско кръвно налягане, болки в ставите, настинки и сексуални проблеми.

Розовият цвят символизира безусловната и безгранична любов. Той има всички положителни свойства на червения, а също способства за възникването на чувство за привързаност, засилва чувствеността.


Оранжевият цвят е цветът на здравето. Стимулира общителност и добродушие, създава бодро, весело настроение, подарява усещане за радост от живота. Този цвят увеличава работоспособността по-малко, отколкото червения цвят, но за по-дълго време. А настъпващата умора е по-малка, отколкото след червения цвят. Този цвят се използва, когато за кратък срок трябва да се извърши мого трудна работа и в моменти на значително емоционално и интелектуално натоварване. Той спомага за усвояването и запомнянето на материала и за творческата работа с материала. Оранжевото влияе благоприятно върху далака, подстомашната жлеза, тънкото черво и белите дробове. Цялата оранжева гама е отлично лекарство за депресия.

Жълтият цвят по своето действие е сходен с оранжевия - той е окрепващ, тонизиращ, носи оживление, помага за удължаване на доброто настроение. Това е цветът на надеждата и оптимизма. Той също увеличава работоспособността, макар и в по-малка степен, но за дълго време. Влияе благотворно върху творческата дейност. Той засилва апетита и е особено лечебен за храносмилателните органи и черния дроб.







Зеленият цвят е неутрален, мек и успокояващ. Не е случайно, че човек се разтоварва именно сред зелените дървета в парковете и горите или се разхожда сред зелената трева. В цветолечението зеленият цвят влияе благотворно върху зрението, сваля умственото и физическото пренапрежение, стабилизира кръвното налягане, помага при главоболие и мигрена, сърдечно-съдови заболявания, регенерира клетките, създава усещане за спокойствие и умиротворение. Този цвят се предпочита от тези, които търсят собственото “аз” или нова цел в живота.


Светлосиният цвят е пасивен цвят. Той способства за отпускане и забавяне на жизнените процеси, намалява работоспособността и емоционалното напрежение, създава спокойствие, помага на човека да опознае самия себе си и да се чувства комфортно когато е сам, вхъхновява. Успокоява нервната система, влияе благотворно при умора и безсъние, при заболявания на гърлото и дихателната система. Този цвят е много подходящ за спални, кабинети или бани.
Синият цвят е пасивен, студен и спокоен. Под неговото влияние намалява активността на жизнените процеси и работоспособността, успокояват се емоциите, възниква склонност към съзерцание и размишление.

Синьото създава благоприятна обстановка за спокойна, но не и интензивна работа и намалява усещането за умора от нея. Той оказва положително въздействие върху дихателните органи, очите, ушите и тялото като цяло, спира кръвотечението, спомага за бързото заздравяване на раните и намаляването на болката, намалява апетита.
цвят е най-пасивният. Той отслабва жизнените процеси, намалява работоспособността, успокоява до отпуснатост, неговото прекомерно влияние води до сънливост и усещане за умора. Той символизира значителните промени и необходимостта от уединение.

цвят е символ на чистотата на намеренията, съвършенството, непорочността и силата. Затова някои считат, че той укрепва и очиства целия организъм.


Белият цвят успокоява емоционално хората, разрешава конфликтите. Все пак с него не бива да се злоупотребява, тъй като може да се предизвика депресия. Често той се използва, за да се скрият или защитят емоциите.

Най-благоприятен е черният цвят в съчетание с белия.
Тази гама изключително добре може да уравновеси човека, помага той постоянно да има контрол над собственото си поведение и да оценява правилно ситуациите.

Кафявият цвят се смята за цвета на здравия смисъл. Той е спокоен и сдържан. Предизвиква усещане за топлина, спокойствие и жизнена устойчивост.


Как да използваме свойствата на цветовете?
Специалистите съветват основната част от оформлението на нашето жилище - тапети, мебели, под - да бъдат неутрални. С разнообразните художествени детайли: картини, пердета, щори, хавлии и покривки можем да постигнем реализиране на своите “цветни желания”.
Ако изпитвате нужда някой определен цвят да присъства винаги около вас, нека това бъде в някой по-ненатрапващ се детайл от дома или в дрехите, които носите често.
Всеки човек има свое, вътрешно чувство, което му подсказва кои цветове му отиват и кои не. В зависимост от настроението си, целите, които преследвате през деня и вашето душевно състояние, си изберете дрехи с такъв цвят, който ще ви помогне да се чувствате добре.

Ако ви очаква тежък, напрегнат ден, то по-добре си облечете червени, ярки дрехи, съветват психолозите. Освен това, помислете какво впечатление искате да направите на другите. Спокойствие и доверие ще предизвика облекло в преобладаващи сини тонове, а ако искате да привлечете вниманието, за това ще помогне жълтият цвят. Червеният става за любовна среща.
Специалистите препоръчват да се ръководите от следното:
- Червено.
Носете го, ако искате да изглеждате секси, ако е спаднал енергийният ви потенциал, настоявате на своето или искате да ускорите хода на събитията.
Не го използвайте, ако нервничите, не искате да привличате внимание, ако сте разстроени и всички ви дразнят.


- Оранжево
Носете го, ако искате да получите удоволствие и да увеличите своята чувственост или творчески потенциал, ако трябва да приведете в ред емоциите си.
Не го носете, ако чувствате тревога или искате да си починете.


- Розово
Това си е “женски цвят”. Носете го, ако искате да се почувствате женствена и ранима, искате другите веднага да ви харесат или да им покажете, че се отнасяте с внимание към тях.
Не го носете, ако се чувствате неуверено, ако през цялото време се раздавате, а не получавате нищо в замяна.


- Жълто
Носете го, ако искате да внесете радост в живота си.
Не го носете, ако изпитвате страх или просто не искате да сте център на вниманието.


- Зелено
Носете го, ако искате да видите нещата от другата страна, да почувствате повече пространство около себе си или се нуждаете от увереност.
Не го носете, ако чувствате, че животът ви протича твърде вяло, т.е. “безцветно”.


- Светло и тъмносиньо.
Носете ги, когато искате да излъчвате спокойствие и сигурност, ако трябва да изглеждате по-организирани.
Не по-организирани.
Не ги използвайте, ако се чувствате самотни, ако сте в депресия или се отнасяте твърде критично към останалите.



- Лилаво
Носете го, ако искате да промените нещо в ежедневието си, търсите цел в живота или искате да се освободите от вредните навици и нездравословния начин на живот.
Не го носете, ако повече мечтаете, отколкото работите, ако преживявате мъка, но не намирате изход, или ако искате да бъдете самостоятелни.


Контрастите
При еднаква температура сините или синьо-зелените стени създават усещането за намаляване на температурата с 3-4 градуса в сравнение с жълтите, червените или оранжевите.
Топлите тонове на помещението (червени, жълти, оранжеви) помагат за установяването на приятелски контакти (между посетители и персонал, между колеги, членове на семейството).
Студените цветове (син, зелен и др.) способстват за постигането на сдържаност между хората, но могат и да провокират конфликти.
Пастелните, приглушени цветове (розов, бежов, светлолилав) винаги смекчават въздействието на чистите тонове.
Всички цветове в комбинация с черното изглеждат по-ярки и по-чисти, отколкото ако са в комбинация с бялото. Всички сиви оттенъци правят другите цветове по-изразителни. Това особено ярко се проявява, когато малки цветни петна се поставят върху сив фон.
Някои цветове създават силни контрасти с голям психофизиологичен ефект. Например огнено-червеното на зелен фон може да предизвика у някои хора силни неприятни усещания, а ярко-оранжевото с яркосиньо може да създаде емоционално напрежение, но пък със сигурност привлича вниманието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар