петък, 14 август 2009 г.

Ошо за "Трите метаморфози"

Ошо за "Трите метаморфози...":

ЗАРАТУСТРА РАЗДЕЛЯ еволюцията на съзнанието на три символа: камила, лъв и дете. Камилата е товарно животно, което е готово да бъде заробено и никога не се бунтува. Тя никога не може да каже „не". Камилата е вярващ, последовател, верен роб. Тя е най-низшето в човешкото съзнание.
Лъвът е революция.
Началото на революцията е едно свещено „не".
В съзнанието на камилата винаги има нужда някой да я води и да й казва: „Трябва да правиш това." Тя има нужда от Десетте Божи заповеди. Тя има нужда от всички религии, всички свещеници и всички свети писания, защото не може да се осланя на себе си. Тя няма смелост, няма душа, няма копнеж за свобода. Тя е послушна.
Лъвът е копнеж към свободата, желание за разрушаване на всички затвори. Лъвът няма нужда от никакъв водач; той е достатъчен сам за себе си. Той на никого няма да позволи да му казва: „Длъжен си" - това е обидно за неговата гордост. Той може да каже само: „Аз искам". Лъвът означава отговорност и едно огромно усилие за излизане от оковите.
Но дори и лъвът не е най-високият връх в човешкото израстване. Най-високият връх е тогава, когато лъвът също премине през метаморфоза и се превърне в дете. Детето е невинност. То не е послушание, не е непослушание; то не е вярване, не е невярване - то е чисто упование, то е едно свещено „да" на съществуванието, на живота и на всичко, което той съдържа.
Детето е самият връх на чистотата, на искреността, на автентичността, на възприемчивостта и на отвореността към съществуванието. Тези символи са много красиви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар